GÄSTBOK

Skriv gärna ett meddelande

Pga av att det kommer en del spam, kommer ert meddelande inte att synas här förrän det blivit godkänt :).

 

Antal inlägg: 50

Ditt namn:

Din e-postadress:

Din hemsida:

Ditt meddelande:

:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove)
:O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)

2021-04-25 19:48:48 - Nathalie , nathalie.srifa@hotmail.com

Hej!
Min son är idag 7 månader (6 månader korrigerat) och vi har gått hos sjukgymnast för torticollis sedan ca 2,5 mån ålder. Nu vid 5 månader tyckte sjukgymnasten att han var färdigblandad och att vi i princip kunde sluta stretcha. Har endast på hela tiden fått en övning, att hjälpa honom rotera huvudet till höger. Har aldrig fått någon info om hur jag ska bära honom eller info om hur jag kan hjälpa honom bygga upp styrka då högersidan varit svagare, fick bara svaret att det kommer ge med sig när han börjar krypa. Idag tycker jag rörligheten åt båda hållen är bättre, men han tiltar fortfarande lite med huvudet åt höger i både sittande och magläge (håller liksom inte huvudet I medellinjen) och han stödjer inte på armarna (ligger typ med armarna rakt fram) eller försöker inte trycka upp sig på armarna eller händerna i magläge, är det normalt?. Vad kan jag göra, känner mig väldigt handfallen och kändes inte som att vi egentligen fått någon hjälp av sjukgymnasten.
Mvh Nathalie (flower)

2021-04-23 16:46:10 - Matilda, Matiforslund@gmail.com

Hej!
Jag undrar om du har kännedom om någon fysioterapeut i Västerbotten (eller norrbotten) som är utbildad i att behandla skallassymetri? Privat eller inom landstinget spelar ingen roll.

Mvh Matilda

2021-01-25 07:52:54 - Felizia , Feliziasjolander@hotmail.com

Hej!
Min son föddes med torticollis, dock inget jag visste fanns, så han var 8 veckor innan han fick träffa sjukgymnast.
Han är enl sjukgymnasten vääääldigt stram och vi kämpar på med träningen. Han är även då platt. Gick knappt att träna honom de första månaderna pga svår kolik i princip hela dagarna.
Tycker det är så svårt att träna honom även nu när han är äldre och mer medveten, nu 7 månader. Han hatar det.
Han har huvudet år ”favoritsidan” hela tiden. Vi har använt mimos sedan 8 veckors ålder och nu även bytit storlek. Han har mimos på golvet oxå. Men han ligger ju inte still i den så på natten så kan han lixom ”Hamna ur plats”. Sidokudden hatar han. Har du tips på vad jag kan göra? Försöker locka åt ”fel” sida men han ”fattar vad vi försöker med” . Vet inte vad mer jag ska försöka med !

2018-10-24 10:56:32 - Anna, annaborglund@hotmail.com

Hej! Tack för bra sida!

Vi har en 3,5 mån gammal dotter som sedan ca 6-7 veckors ålder böjt huvudet en aning åt höger men även böjt ryggen ganska kraftigt åt samma håll (konvex åt vänster), hon är också tydligt svagare i vänster sida bål (men inte armar och ben) och hals, t.ex vid rotationen som krävs för amning på vä sida. Har nog blivit något bättre. Sjukgymnast och läkare vi träffat arbetar just nu utifrån att det är postural torticollis hon har och vi gör övningar. Ville bara fråga här också - tycker ni att ni ser barn som har tydlig c-kurva i ryggen vid "enbart" torticollis ibland? (Jag är förstås rädd att det ska vara något annat/något mer, som infantil skolios eller liknande).. Hon har inte svårt att titta åt ena hållet/rotera huvudet när hon ligger ner och har aldrig haft, och mer svag i ena sidan halsmuskeln än stram, är motoriskt bra utvecklad och "tidig" i övrigt.

Stort tack på förhand! mvh/Anna

Svar: Det är inte alls ovanligt att barnen ligger i en C-kurva med kroppen. Låter helt rätt tolkning på din beskrivning. Det brukar gå över när nacken blir bättre dvs balans i styrkan i nacken. MVH ANNa

2018-08-04 19:13:18 - Sarah, hasovicdino@gmail.com

Hejsan. Vår snart tre månaders son har högersidig tirticollis. Vi har fått vägledning och träffat sjukgymnast. Sedan dess har vi stretchat och övat framtill för 5 dagar sedan. Nu vägrar han låta sig töjas så som man ska vid hlgersidig torticollis. Vad gör vi nu? Kan han ha ont? Han liksom vägrar så fort han känner av en hand på skallen strax innan stretching. Mvh:)

Svar: Har han tydligt nedsatt rörlighet eller är det främst en sidoskillnad i styrka? Det ni kan göra själva är att stimulera aktiv rotation åt höger dvs att barnet själv vrider på huvudet åt höger. Ni kan be er sjukgymnast hjälpa till att stretcha om det behövs.

2018-01-18 00:42:33 - Åsa, asanilsson85@gmail.com

Hej

Vår son är fyra månader och har blivit väldigt platt i bakhuvudet. Möjligtvis aningens mer på höger sida, om inte jämnplatt. Vi har en sidokudde hemma och en Mimos, men jag blir lite förvirrad gällande om man ska använda sig av båda två eller om det räcker med en av dem? De senaste två dagarna har vi, förutom att öva på att vara på mage i vaket tillstånd, haft honom i sidokudden på natten och använt av Mimoskudden på dagen.

Lillen föredrar uppenbarligen att sova på rygg och sover hittills mer oroligt nattetid med sidokudden. Kan ju dock vara en vanesak eftersom vi bara testat två nätter. Är det värt att kämpa på med sidokudden så att han vänjer sig eller kan man ”lika gärna” använda sig av Mimoskudden nattetid?

Vänliga hälsningar

Åsa Nilsson

Svar: Om han kan ligga på sida utan att falla på rygg eller mage så är det mest effektivt. Eftersom du beskriver att han mest är platt baktill inte så mycket sida så misstänker jag att han gärna lägger sig på rygg i sidostödet. I så fall skulle jag ha mimos på natten samt låta honom ligga mycket på sida och mage på dagen. OBS inte sova på mage, inte ens dagtid, det är inte säkrare för att det är dag./Anna

2017-10-15 23:44:08 - Lina, Linis82@live.se

Hej!
Min dotter på fyra månader har länge kräkts (nyligen upptäckte vi att hon minskat i vikt och vi har blivit inskrivna för utredning). Hon har alltid haft en favoritsida och verkar ha nackspärr när hon ska försöka ligga på mage. Pga. Alla kräkningar och hennes ovilja att ligga på mage hat hon dock inte fått träna muskler eller motorik mkt och känns efter i jämförelse med de äldre syskonen. Hon tycks ha ont i nacken och böjer sig ofta i en både bakåt, som för att stretcha ut. Ibland har hon vaknat och skrikit rakt ut och spärrat up ögonen, som om ngn huggit en kniv i henne-läskigt. Hon är allmänt stillsam och för särskilt inte benen mkt, men inte armarna jättemycket heller. Jag misstänker corticollis bland annat, men tror inte jag kommer få ngt gehör här. Var kan jag få tag i Ingo om hur jag kan träna min dotter Anna? Tacksam för svar. Mvh /Lina

Svar: Jag antar att ni är inskrivna på någon barnklinik/barnsjukhus. Be att någon som kan torticollis gör en bedömning av ert barn. Viktigt är också att utesluta annan orsak./MVH Anna

2016-08-01 10:29:49 - Anna , Frozen_tears4@hotmail.com

Ursäkta att jag hör av mig till dig igen.
Ska kolla med en annan sjukgymnast med, skadar ju inte.

Som jag skrev blev min pojke mycket sämre och litade väldigt mycket för nu mer än en vecka sedan.

Han har inte bytar sida som han brukar, lutar fortfarande åt höger. Men han har inte blivit något vidare bättre.

Han har svårt för stt sitta i matstolen samt bumberstolen. Han avskyr ännu mer att ligga på mage. Han verkar svagare

Men är som vanligt i sättet.
När vänder det? Hur vet man om det kommer krävas operation för att han Ska bli bra?

Tack snälla för all hjälp
/Anna

Svar: Kontakta er sjukgymnast igen eller annan sjukgymnast, finns många i Malmö. Operation är bara aktuellt om muskeln är förkortad och det är den troligen inte, brukar aldrig vara när barnet skiftar sida. Senast vid 4 års ålder upphör lutningen enligt litteraturen om det är en paroxysmal torticollis, oftast tidigare. Kontakta sjukgymnast i Malmö.

2016-07-25 22:58:16 - Anna , Frozen_tears4@hotmail.com

Jag bor i Malmö och går förnärvarande till en sjukgymnast på Fågelbackensvårdcentral. Men du får jätte gärna tipsa :)

Svar: Om den du har är bra så behövs ju ingen mer, om den personen verkar osäker får hen konsultera sina kollegor. Finns många i Malmö som gått torticolliskurs, sen behöver de ju egen erfarenhet också. Lycka till

2016-07-21 10:52:01 - Anna , Frozen_tears4@hotmail

Hej igen,
Tack snälla för ditt svar.
Han "mönster" på hur han skiftar huvudet från vänster till höger har varit annorlunda nu under en månads tid, plus att han inte lutat så värst mycket. Men idag lutar hsn enormt mycket och är stel.

Går det verkligen åt rätt håll när det blir så här?

Tack på förhand!
Mvh
Anna

Svar: Det kan vara så, är han kanske lite förkyld eller trött av annat skäl, då kan man luta mer. Ibland ser de stela ut men är egentligen inte så stela. ar bor du kan kanske tipsa om fysioterapeut/sjukgymnast. Är han helt olik sig så får du be barnläkaren titta på honom./Anna

2016-06-26 13:45:01 - Anna , Frozen_tears4@hotmail.com

Hej
När min son var ca 3 mån fick vi reda på av sjukgymnast att han har torticollis (han lutar åt båda hållen)

Han har lite platt bakhuvud mer åt högersida.
Han sover i en speciell kudde på sidan under natten och dagtid då vi är hemma.

Jag känner mig lite uppgiven då jag försöker träna honom så mycket jag hinner och kan. Han är snart fem månader och är fortfarande sne.

Jag har också en treåring som jag känner att jag knappt kan ge någon tid :(

Hur ofta per dag ska jag träna honom?
Känner mig jätte stressad över detta och rädd för att han inte Ska bli bra
Jätte tacksam för svar.

Svar: Hej Om han lutar åt båda hållen, dvs varierar mellan att luta åt höger och vänster behöver du inte träna styrkan i nackens sidböjare. Möjligt att han har en mild paroxysmal torticollis, då går det över av sig själv. Träna mycket på mage samt att han tittar åt båda hållen. Det finns dåliga och bättre kuddar, dock inget perfekt. Sidostöd och ligga på vänster sida är nog bästa förslaget. Mimos pillow kan fungera. (Enligt min erfarenhet fungerar inte panda för barn med en favoritsida eller som ligger still på samma del av bakhuvudet.) Anna

2016-03-14 17:06:50 - Emma , Emma.bergstrom@gmail.com

Hej! Jag har en dotter (tvilling) på 6 mån som har behandlats för torticollis sedan ca 3 mån ålder. Hennes rörlighet är mycket bättre men styrkan inte där riktigt så hon sitter snett med hela kroppen nästan nu när hon tränar på att sitta i stol. Vi har börjat mer med styrkeövningar. Hur lång tid brukar det ta innan det blir bättre? Stretchade mest förut men nu ska vi göra styrkeövningar enligt sjukgymn. Tycker dock inte vi ser resultat än... Är lite orolig över att hon sitter snett. Lutar till höger om man jämför med tvilling 2... ska man undersöka mer? Röntgen?

Svar: Hej Emma Det kan ta från några till flera månader, ibland gå snabbare men det är ett fåtal där det blir bra inom en månad, vanligast flera månader. Man får träna ofta, bär snett så fort ni bär om barnet orkar, ta träningspass som är lite längre 10-15 minuter./Anna

2015-12-03 08:24:55 - Caroline, Carolineolsson80@gmail.com

Hej! Jag har en 8-månaders dotter med högersidig torticollis. Vi upptäckte det själva och har gått hos sjukgymnast sedan ca 3,5 månaders ålder. Till min fråga, vridningen är helt bra nu, och hon vänder huvudet åt bägge håll. När hon kräl-kryper ser man att hon använder höger ben och arm mer, men ställer sig och använder benen lika mycket nu. Till frågan, hon tippar fortfarande mycket till höger. Vi går hos sjukgymnast varannan vecka och har stretchövningar vi gör varje dag. Men den senaste tiden har hon känts låst, och varken jag eller min sambo får ut henne helt i stretchen - det klarar såklart sjukgymnasten. Bebis har blivit stark och håller emot o nu är det obehagligt att stretcha. Sjukgymnasten sa att man via ultraljud kan kolla att det inte är ngt annat fel i nacken - bör vi göra det? Vi tycker inte hon förbättras alls längre, förut såg man tydliga förbättringar vecka från vecka . Med vänlig hälsning, Caroline

Svar: Prova att arbeta enbart med aktiv rotation, om hon trots träning har tydligt nedsatt rörlighet dvs mindre än 90° kan operation vara aktuellt. Det är dock vanligast att det är en obalans i styrka som är problemet. Bara ca 5% opereras, man brukar då ofta se en tydlig ärrsträng. Om det är en tydligt nedsatt rörlighet kan röntgen vara aktuell. Anna

2015-11-23 10:08:09 - Julia, Julia.anderssson1@hotmail.com

Hej. Tack för en superba sida. Vår son på sju månader har torticollis. Huvudformen börjar rätta till sig, så det är jag inte så orolig för. Han lutar dock huvudet väldigt mycket åt vänster. Vi försöker att ha honom på mage så mycket som möjligt, han har börjat åla nu så det borde ju träna nackmusklerna en hel del? Vi har fått övningar hos en sjukgymnast både styrkeövningar och stretchövningar men jag tycker inte att det händer så mycket. Vi gör allting åt vänster, leker, ger maten åt vänster osv. Brukar lutningen ge med sig när han börjar krypa, stå, gå? Finns det något speciellt vi bör göra? Övningar som är bra osv? Tror du det kommer rätta till sig? Alltså brukar det göra det? Vi började med övningar från sjukgymnast när han var sex månader så vi har hållit på en månad ungefär. Tacksam för svar. /Julia

Svar: Träningen kan ta relativt lång tid, ofta flera månader, tippa honom åt vänster så att han lyfter huvudet dvs jobbar med höger sida. Har ni fått övningar att bära snett, hålla snett i sittande? Anna

2015-10-02 13:41:49 - Gabriella, Gubbs_jenny@hotmail.com

Hej Anna. Min dotter på snart 9 månader har fortfarande en sned skallform samt torticollis. Vi va väldigt tidiga med att upptäcka bägge delarna men all träning och tid jag lagt har inte verkat hjälpa så mycket. Vad ska jag göra nu då skallbenet snart stängs och hon blir allt mer svårhanterlig. Att ligga halvt på rygg och leka de gör hon inte längre det är omöjligt så enda gången jag kan lägga henne åt "rätt" håll för skallformen är när hon sover men under natten vänder hon och sover på mage. Snälla hjälp mig

Svar: Hej Ledsen att jag läste detta först nu, det låter som du gjort rätt, hoppas det blivit bättre. Anna

2015-05-16 20:04:03 - Helen, helen_n@live.se

Hej! Vår äldsta dotter har BPT (fått diagnos fastställd av neurolog). Nu tycker vi att det ser ut som att vår yngsta på 6 veckor ser ut att ha högersidig toeticollis. Är detta vanligt? Mvh

Svar: Är det en beningn paroxysmal torticollis du avser? Inget hindrar att ett syskon fåt en kongenital torticollis (en medfödd torticollis). Men de har sannolikt inget med varandra att göra. Ha lite koll och se om den yngste börjar växla sida./Anna

2015-05-15 21:14:02 - M, Maroschka84@hotmail.com

Hejsan.

Vår pojke som nu blivit ett år är fortfarande lindrigt platt på en sida så att jag som förälder kan uppifrån se att pannan skjuter ut lite lite grann på höger sida. Är det så det kommer att vara nu när han fyllt ett eller kan det fortfarande efter 12 månaders ålder gå tillbaka helt?

Svar: En lindrig asymmetri syns troligen inte när han blir äldre. /Anna

2015-03-18 11:04:55 - Jenny

Hej Anna.
Vår son är idag ett år och lutar fortfarande märkbart mycket. Vi håller på att tappa hoppet om att han någonsin ska bli rak. Har du varit med om något "hopplöst fall"?

Svar: Nej, inga hopplösa fall men en del lite "svårare", ibland tar det lång tid, vilket kan ha olika skäl. Att träna en ett-åring är nästintill omöjligt då det gäller torticollis. Jag brukar göra omstart av träning vid 2-års ålder. Då det finns övningar som brukar fungera. Barn mellan ca 1 -2 år har fullt upp med att krypa, gå och upptäcka världen, svårt att träna nacken med dem då. Vid 2-år finns det övningar i lek som brukar fungera./Anna

2015-03-17 10:10:26 - Anita, anitadizdar@hotmail.se

Hej tack för en bra sida.
Min son är idag 14 månader och har fortfrande problem med torticollis och är platt på vänstar sidan. Han fick första behandling när han var 8 veckor. Det har blivit bättee men det har gått väldigt långsamt och nu när han är så stor är det svårt att träna honom. Sjukgymnasten gör inga övninga när vi kommer på kontroll och vi får inga nya övninigar utan det är alltid att töja och luta han åt den svaga sidan. Just i vårt fall hade det varit skönt om sjukgymnasten kunde utför övningar utöver de vi gör hemma. Min fråga är vad finns det för övningar som man kan mer göra? Vet ni om det finns sjukgymnaster som man kan gå till som utför övningarna?

Svar: Hej I den ålder som din son är nu fungerar det sällan att träna för torticollis. Jag brukar vänta och ge en tid efter att barnet fyllt 2 år. I den åldern kan man göra övningar i lek, oftast handlar det om en obalans i styrka./Anna

2014-09-03 16:46:52 - Edith

På BVC sa sköterskan att man inte kan göra någonting :-( Om någon annan undrar så har ni svaret där... :-(

Svar: Det är inte lätt men man kan få förändring även i denna ålder, det är en missuppfattning att inget kan förändras i denna ålder. En liten förändring kan göra skillnad för vad din dotter själv tycker är ok som vuxen, eller skillnad om hon upptäcker sin asymmetri eller inte./Anna

2014-08-21 02:21:16 - Edith

Hej, tack för en fin och informativ sida. :-) Jag är förstagångsföderska och min dotter låg redan i vecka 30 med huvudet nedåt. Hon är född i vecka 41.

När hon föddes var hon platt på ena sidan och rund på andra där även örat stod ut mer. Både jag och min man tyckte det såg lite konstigt ut så vi uttryckte vår oro över detta på vår första BVC-tid då dottern var 7 dagar gammal. Vi fick då till svar att hon skulle hålla koll på det.

Eftersom vi inte fick något tips eller råd om åtgärd så antog vi båda att det skulle korrigera sig själv. Jag läste tyvärr inte på om platt huvud heller.

Nu är dottern snart 8 månader. Hon ser fortfarande ut som när hon föddes, platt på ena sidan och rund på andra. Jag har hela tiden ammat mycket och bytt sida (samsover). Jag har nu läst på lite och förstått att jag helst inom de första sex veckorna skulle ha haft henne liggandes på den runda sidan och att det är svårt att göra något åt detta nu när hon är mer än 6 månader?

Jag har de senaste två veckorna försökt ha henne sovandes på bara den runda sidan. Jag köpte även en baby sleep från babykoncept, men den kan hon tyvärr rulla runt i nu. Som tur är ammar hon fortfarande mycket nattetid så om jag bara låter henna få det ena bröstet så sover hon med huvudet antingen på den sidan som jag vill eller på bakhuvudet.

Hon verkar inte ha några problem med nackmusklerna.

Nu undrar jag är det ens någon ide att ha henne sovandes på bara ena sidan när hon snart är 8 månader (de senaste 2 veckorna verkar inte ha gett någon effekt alls). Jag har tagit bort hennes kudde så hon sover direkt på min madrass, men den är också ganska mjuk.

Finns det något annat vi kan göra? Specialgjorda hjälmar?

Jag har ringt min BVC för en vecka sedan, men de är väldigt underbemannade och har ännu inte ringt tillbaka. Jag ska ringa dem imorgon igen.

Tack på förhand
Orolig Editha

Svar: Tråkigt att ni inte fått hjälp tidigare. Huvudet/skallen växer långsammare men kan fortfarande förändras. Jag tycker ni skall höra om det finns någon sjukgymnast som är bra på detta där ni bor. Undersökning av nacken kan vara motiverad. ni kan försöka få henne att ligga på sidan och leka när hon är vaken, några gånger per dag. Förhoppningsvis kan det bidra till att hon vill ligga och sova på rätt sida./Anna

2014-02-10 23:55:05 - Thomas, thomas@tna.se, www.tna.se

Hej!

Jag har en fråga om hur mycket huvudformen återgår. Vi har en dotter på tre månader som just fått diagnosen torticollis. Skallen är således sned och högerörat är längre fram än vänster. Det skiljer uppskattningsvis 2-3 cm och enligt vår sjukgymnast var det goda möjligheter att huvudet skulle kunna bli runt igen. Gäller det öronens placering också, eller är dom mer fast? :-) Hur vanligt är det att man blir helt återställd i huvudformen när det upptäcks i denna ganska tidiga ålder?
När/Om huvudet återfår sin form och man stretchat ut halsmuskeln, kan man då återgå till det normala och ligga lite på rygg igen?

Vänligen
Thomas

Svar: Hej Är man bara tre månader så kan det bli helt fint om man är superkonsekvent med avlastning av den platta delen av skallen. Öronen är ofta det som är mest asymmetriskt och tar längre tid,om det alltid blir total symmetri öron kan jag inte svara på för jag glömmer att titta på öronen efter att skallformen ser fin ut. När skallformen är fin bör man variera huvudets position, man får bedöma individuellt om man kan rekommendera att ligga helt på rygg. Om man använder Mimos specialkudde ligger man på rygg. /Anna

2014-02-04 09:08:06 - Linda, Edvardsson.linda@gmail.com

Hej! Tack för informativ hemsida. Min dotter är knappt fyra månader och vi var hos sjukgymnast igår som konstaterade högersidig torticollis. Hon har vänt sig från mage till rygg ett par gånger. Vi vill gärna prova bumbostol och babysleep - är hon för stor för dessa eller kan vi testa dem? Bör vi tänka på något särskilt?

Med vänlig hälsning,
Linda

Svar: Hej Linda! Visst kan ni prova bumbo, tänk på att den skall stå på golvet. Baby sleep kan mycket väl fungera i denna ålder, barnet bör ligga lite halvt sida/rygg dvs belasta sidan av bakhuvudet (den sida som inte är tillplattad) Om barnet inte har någon platt del kan man variera och ligga varannan gång på höger och vänster./Anna

2013-06-29 14:45:43

Hej!
En mycket intressant sida! Mitt lilla barnbarn (3 mån)har en benägenhet att hålla sitt huvud spänt bakåt, och när han skriker spänner han rygg och huvud i en båge bakåt. När man bär honom känns rygg och nacke spända. Han tycker heller inte om att ligga på magen. Nu har han varit på kontroll hos en neurolog som inte hittar något fel på honom. Är detta något som kan kopplas till torticollis och vad kan man göra i detta läge? /Marianne

Svar: Nej det har troligen inte med torticollis att göra. En del barn gör så som du beskriver under en period, och eftersom han är undersökt av neurolog ser jag ingen anledning till oro. Försök att hitta positioner där han är mer avslappnad./Anna

2013-04-27 10:41:26 - Alexandra Berg, Lexiis@hotmail.com

Hej! Jag skulle vilja tacka för en bra hemsida med jättebra info. Den lättade mitt hjärta när jag fick veta (nu i veckan) att min 4 veckor gamla son hade torticollis och jag inte viste vad det var. Nu ska vi få hjälp med sjukgymnast när han är 6 veckor! (heart)

Svar: Roligt att du haft nytta av sidan/Anna

2013-04-08 19:06:48 - Sandra, sa-nd-ra@hotmail.com

Hej Anna.
Då vår dotter var 2 månader så började jag se att hon hade börjat ligga ner vänster sida, huvudet var väldigt ojämt och det hade börjat bli en bula på höger sida. Det är vårt första barn så jag hade ingen information om att varje sida då dom ska sova. Tog upp det här på vår vårdcentral men dom tyckte inte att det var något problem utan att jag skulle börja lägga henne på den högra sidan. Då hon blev 3 månader så tog jag upp det igen och fick samma svar då. Nu är hon 6 månader och vi var och tog 6 månaders vaccinationen på vårdcentralen, då hade barnläkaren gått en kurs om ojämn skallform och hade ville skicka oss till rehab. Var på rehab idag och sjukgymnasten tyckte att det här skulle ha tagits tidigare eftersom huvudet är ojämt och hon har torticollis. Känner mig så irriterad eftersom jag tagit upp det här tidigare och sjukgymnasten sa att man har på sig att fixa till det här tills barnet är 1 år och att det inte är lika lätt att göra dessa övningar på ett barn som är 6 månader än på ett barn som är 2 månader. Är det lätt att få till det här? Kan barn få problem då dom blir äldre? Hur allvarligt är det? Hjälp mig är orolig.

Svar: Om din dotter kan vända sig själv och för övrigt är frisk kan hon om hon väljer få sova på mage, nu då hon är över 6 månader. Undvik all belastning på den platta sidan så bör det hinna bli mycket bättre, om det inte är allt för mycket bör det hinna försvinna helt. De har sagt rätt till dig att hon skall ligga på andra sidan av huvudet men de var kanske inte tillräckligt tydliga, ofta behöver man ett stöd som hindrar att barnet hamnar fel. Torticollis kan man åtgärda längre upp i åldrarna så det skall du inte behöva vara orolig för, även om det är en fördel att komma tidigt. Det kommer i bland barn som är flera år vid första besöket för torticollis. Läs gärna barnbladet 2010 nr 2 om kranofaciala...finns på nätet. Lycka till /Anna

2012-12-06 21:10:24 - Sigrid , Sigrid@imponera.se

Hej Anna!
Vår dotter är 11 veckor. Vid tvåmånaderskontrollen tog jag upp med BVC att hon enbart tittade åt höger. Tre veckor senare blev vi kallade till barnkliniken på Liu. Vi fick träffa läkare och sjukgymnast. De såg att hon har en skallassymetri (1.5 på en 3gradig skala) och kände och klämde lite. De råd vi fick var att ha henne i en babysleep på natten och avlasta bakhuvudet så mycket som möjligt. Betyder detta att hon inte alls kan ligga på rygg någon stund om dagen? Hon håller på att lära sig att hålla upp huvudet men det är lite ostadigt än. Hon vinklar huvudet åt vänster (hakan åt höger) mycket när hon sitter upp. Har svårt att vrida huvudet åt vänster när hon sitter men har nu lärt sig att vrida huvudet åt vänster när hon ligger ner - så lite framsteg har skett på en vecka.
Men jag känner mig orolig och osäker på hur mycket jag ska "träna henne"? Hur mycket sker automatiskt när hon blir äldre och starkare vart efter dagarna går? Hur vanligt är det att skallasymetrin blir bestående?
Hoppas du kan ge mig lite råd och stöd.(star)
Tack på förhand och god jul!.

Svar: Hej! Hon bör undvika att ligga helt på rygg, med baby sleep kan hon ligga halvt rygg/sidläge. Om hon får vara många korta stunder (efter ork) på mage när hon är vaken och under uppsikt, så brukar det hända mycket. Förbättrad huvudkontroll, skallen skyddas från belastning och motorisk utveckling stimuleras. I början behöver ni vara med henne när hon ligger på mage, när hon blir äldre kommer hon att börjar hon kunna roa sig själv mer. /Anna

2012-05-31 11:38:54 - Tate, swilliamswebster@gmail.com, Torticollis22montholdfromIreland

Dear Anna, I just wanted to say a huge thank you from Tate and I for seeing him in Sweden! Traveling all the way from Ireland to see you was more than worth it, the advice you gave us and your positive approach to this condition really have helped both Tate and our family more than you could ever know. Kindest thoughts and once again Thank you!
Shirley & Tate

Svar: Hi Shirely It was nice to see you in Gothenburg, wish you all well/Anna

2012-04-04 16:15:56 - Mikaela Nilsson, slippsen@hotmail.com

:)Hej! Tack för en MYCKET bra och informativ sida om detta problem. jag har en 4 månaders hemma som har högersidig CMT och jag har fått massor av tips och råd från vår duktiga sjukgymnast. men det jag undrar över är, om han kan ligga ngt i babygymmet på rygg eller om han ska ligga på mage och sitta hela tiden? han sover på natten i en babysleep-kudde och så har vi en bumbo på dagen. han är lite platt, men tänker att de kanske behöver ligga på mage och utveckla rörlighet på det viset också? åååh hoppas att du förstår min fråga:S nu har jag honom lutandes mot amningskudden när han inte sitter eller är på mage, men vet ej om den är bra heller hehe detta är en djungel. tack igen för en så informativ sida!

Svar: Hej Eftersom jag inte vet hur platt din son är, så är det lite svårt att svara. Men om du lägger honom på en riktigt tjock, mjuk kudde och bara under 30 minuter per dag, så borde det vara ok. Bäst är om du frågar din sons sjukgymnast. Anna

2011-11-17 11:12:22 - Carolina

Vilken bra sida!
Visste inte att det är så vanligt. BVC verkar inte ha så mycket kunskap om detta utan man får bara beskedet att "det rättar till sig". Efter ett besök på barnmottagningen togs problemet på allvar av läkaren där som gjorde att jag fick komma till en sjukgymnast. Era behadlingstips är bra hjälp till träningen på hemma plan. Tack! :)

Svar: Roligt att du haft nytta av sidan./Anna

2011-08-31 21:27:56 - Anna

Roligt att du gillar sidan/Anna

2011-04-05 20:17:05 - Lena, lena.78@hotmail.com

Hej!
Är så glad att den här sidan finns. Vår dotter fick vid ca 3 månaders ålder diagnos paroyxmal torticollis. På BVC har de ingen kunskap om torticollis. Inte ens en nyutexaminerad BVCsköterska hade hört talas om detta. Skönt att läsa att det finns ljus i mörkret och att det växer bort!
Tack!!!!!!(heart)(heart)

Svar: Alla jag har träffat har blivit bra/Anna

2010-05-11 22:04:01

(flower)(flower)(flower)(flower)(flower)

2009-10-05 16:29:02 - Felicia, fswenzon@live.se

Hej. Jag har haft torticollis och blev opererad när jag var 12 år. ÄR rak nu i nacken. MEn vet någon om torticollisen har gjort så jag är svagare i mitt fall hela högra sidan? Är klenare i magen, armarna och benen. Eller har jag helt enkelt tränat den sidan för lite?

Tacksam för svar

Svar:

2009-01-14 22:41:24 - Anna, mrsannaeriksson@telia.com

En superbra sida - har läst den fram o bak, upp o ner massvis med gånger o funnit mängder med bra info. Vår son fick "diagnosen" när han var 4 månader men nu har det visat sig att det inte var helt rätt. Han har istället en missbildning som visar sig så att han saknar diskar mellan kotor i nacken/ryggen. Men jag skall definitivt tipsa folk om denna sida o börjar på BVC då de inte hade något att tipsa mig om alls då vi drog igång.
Keep up the good work!
//Anna

Svar: Tack!/Anna

2008-10-14 12:39:13 - John Black

Thank you from Scotland, your time & information is very much appreciated.

Svar: Thank You!/Anna

2008-09-20 15:41:00

KISS är en sammanslagning av flera olika symtom/tillstånd (beroende på hur man betraktar det kan vissa av dessa tillstånd anses helt normala t.ex att barnet är skrikigt, kräks mm). Torticollis är det vanligast förekommande symtomet i kiss diagnosen. Denna diagnos används mig veterligen inte i Sverige men förekommer i Tyskland och Norge.

2008-09-19 22:32:39 - Anna, aaann

Hej! Jag bor i Oslo och har just fått veta att min lill kille på 5 v har KISS.(www.kiss/kidd.no) Försöker hitta info om detta på svenska, men enda jag finner är torticollis. Vet någon om är desamma?

Tacksam för svar!

2008-09-02 12:41:16 - Anna

Till Cime!
Du kan ju länka till sidan/Anna

2008-09-02 12:40:11 - Anna

Till Lennart!
Det du beskriver låter som en paroxysmal torticollis och den sorten går över av sig själv, får i dag ingen behandling.

2008-08-30 23:06:42 - cime, voksi@spray.se

Masa bra info här, kan jag anvenda det på min sida <a href="http://barn-kollektion.com">Barn kollektion
</a> .Tack!

2008-08-29 13:06:40 - Lennart Boqvist, lennartboqvist@hotmail.com

Har en dotter född 1977 som konstaterades ha torticollis hos barn på BB. Efter en mycket krånglig förlossning med sugklocka mm. En docent på BB skrev just då en doktorsavhandling på torticollis hos barn och hade en hypotes att febercentrum låg för nära
balanscentrum. En anledning till detta var att hon svettades mycket i hårbotten bl.a.?! Omfattande balanstester och EEG tester gjordes. Senare efter många år konstaterade han att han hade fel. Han hade också teorier om att hon skulle få svårt att lära sig gå och få svårt med kordination mm och kanske inte heller skulle klara skolan. Lära sig läsa som han uttryckte det. Fel där också, hon gick vid 10 månader och är idag jur.kand och spelat fotboll på division 1 nivå och tagit 160 i höjd som 14-åring. Och inga men. Känslan då var att detta hade man inte en aning om vad det var då för 30 år sedan. Men nu har man kanske kommit längre. Snedheten yttrade sig att huvudet var på sned åt höger (ca 45 grader) i 2 veckor sedan vandrade det långsamt över till vänster i 2 veckor. Helt rak var hon kanske 1-2 dagar. Och helt omöjligt att så att säga få upprätt när hon var sned. Detta avtog långsamt och gradvis för att vara helt borta när hon var ca 3,5 år. Och helt utan någon som helst behandling från sjukvårdens sida. Det "växte" bort. MVH Lennart

2008-06-24 16:26:38 - Ellinor Liberg, ellinor@liberg.net

Tack för en mycket bra sida, med massor med information!
Känner mig stundtals väldigt ensam i vår kamp med vår son.

Mvh, Ellinor

2008-05-06 22:39:55 - Martina, martina.crona@yahoo.se

En bra sida med bra information ! Jag var idag med min lilla kille på 4 månader hos sjukgymnast idag för att min BVC sköterska och jag varit orolig pga hans platta bakhuvud , har även varit vriden åt höger. Sjukgymnasten uteslöt torticollis, men sa att det kan utvecklas om vi inte får bukt med det nu, så vi ska kämpa. Jag tar gärna del av tips och råd av er som har erfarenhet av detta.

Mvh/ Martina

2008-04-18 11:26:56 - Anna Öhman

Till Tina!
Fanns varken meddelande eller mailadress i ditt mail. Fick bara ditt för och efternamn samt att mailadressen var ogiltig, försök igen./Anna

2008-04-06 18:51:35 - Anna Öhman

Jag skall kontakta några föräldrar till barn som opererats sent dvs inte som spädbarn. Förhoppningsvis tar några kontakt. /Anna

2008-03-25 20:53:01 - Katarina Sandström Blyme, katarina.s@vadstena.nu

Instämmer i berömmet. Mycket bra sajt!

Jag undrar om det finns någon här med större barn - alltså ej spädbarn - som opererats.

Jag har en dotter på tio år som kan vara aktuell för operation och skulle gärna vilja komma i kontakt med föräldrar vars barn opererats.

Jag kan nås på
0143-123 05
eller mailadress
katarina.s@vadstena.nu

2008-03-23 14:22:30 - Erik

Mycket informativ och professionell hemsida!
Det märks att det är ambitiösa och kunniga sjukgymnaster som har utvecklat detta.
/erik

2008-03-22 11:05:47 - Katarina Löfberg, kattis@familjenlofberg.se

Wow, vilken jättebra sida! Den ska jag rekommendera. Stort tack till Anna för allt stöd när Theo var bebis och hade torticollis. Theo blev helt "friskförklarad" när han var fem år och vi var på kontroll här på barnmottagningen i Falkenberg. Men osymmetrisk skallform har han, det kommer ju aldrig försvinna. Men vet man inte om det så tänker man inte på det. Och han kan fortfarande tippa lite när han är trött. Lillebror fick sova på sida och mage som bebis (mot alla rekommendationer...) så han har jättefint, runt bakhuvud...

Kram och tack!
www.familjenlofberg.se/

2008-03-21 17:59:08 - Lina

Mycket fin hemsida, jag är väldigt stolt över dig mamma! Till alla andra, snart ska hon doktorera, hon är bäst!!!